Wat doen ze? Wat doen ze?

"Diakonein" is het Griekse woord voor "dienen". Diaconaat is o.i. dan ook dienstverlening als antwoord op de Bijbelse opdracht om zoveel mogelijk te helpen waar hulp nodig is. Het doel van het diaconale werk kan worden samengevat als: het leveren van bijdragen aan het welzijn van de (wereld-) samenleving, het waarborgen dat mensen deel kunnen nemen in de samenleving, het bestrijden van armoede en onrecht en het dragen van zorg voor personen en groepen in acute noodsituaties.

Taken van diakenen
De taken van diakenen genoemd in de kerkorde PKN zijn:
•    de dienst aan de tafel van de Heer,
•    het inzamelen en uitdelen van de liefdesgaven,
•    de dienst van barmhartigheid en gerechtigheid in gemeente en wereld,
•    de toerusting van de gemeente tot het vervullen van haar diaconale roeping,
•    het beheren van diaconale financiën.

Wat doen de diakenen?
tijdens de dienst:
•    Inzameling van de gaven
•    Avondmaalsviering in de kerk verzorgen en voorbereiden
achter de schermen:
•    bestemmingen vaststellen van de collecten,
•    opstellen van het collecterooster,
•    deelnemen aan de kerkenraad,
•    coördineren van de kerktelefoon
•    behandelen van diaconale hulpaanvragen,
•    bijdragen aan het kerkblad

Onze diaconie bestaat momenteel uit:
Voorzitter: Hendrik Kloosterman
Secretaris: Andries Teijema
Penningmeester: Grietsje van Schepen
Jeugddiakens: Gerrit Vrijburg en Eelkje Hoekstra
Algemeen lid:  Baukje Huizing en Nynke Bosgra

De diaconie is te bereiken via mail of door telefonisch contact op te nemen met één van bovenstaande personen (zie het telefoon-en emailboekje van de Protestantse Gemeente Sumar).

Bedankje van Shoma

Aan de diaconie van PKN Sumar,
Hartelijk dank voor de mooie bijdrage die we van jullie mochten ontvangen!!

We zijn blij verrast door de respons van de diaconieën uit de omgeving. Dit geeft ons weer energie om ons in te blijven zetten voor de kinderen in Rubya e.o.
Ondertussen hebben we ook een prachtig bedrag van de Wilde Ganzen bijgeschreven gekregen en hebben we de opdracht gegeven om de ruimte waarin de bibliotheek komt, af te bouwen.
We houden jullie via de nieuwsbrief op de hoogte.

Met een vriendelijke groet, namens SHOMA,
Betsy Niestijl

Okiocredit Okiocredit

De diaconie heeft aandelen in Oikocredit. Oikocredit is een organisatie van kerk in Actie die mensen in ontwikkelingslanden helpt een eigen bedrijfje op te starten. Eens per jaar wordt er een dividend uitgekeerd. Dit dividend schenkt de diaconie aan de promotie van Oikocredit. Kijk bij links voor meer informatie. Partilculieren kunnen ook aandelen aanschaffen.